top of page

Az extenzív zöldtetőkön a helyes növényválasztás legalább olyan fontos, mint a megfelelő ültetőközeg. Az extenzív jellegű zöldtetők döntő többsége kitett, napos és meleg felület, melyre ennek megfelelően napkedvelő és szárazságtűrő növényeket kell telepíteni, melyek átvészelik a hosszú csapadékmentes időszakokat is. A szukkulens növények képesek jelentős vízmennyiséget tárolni a leveleikben és/vagy száraikban ezzel védve magukat a száraz időszakokban. A talajtakarás és terjedés szempontjaiból legjobb varjúháj (Sedum sp.) fajtákat javasolt ilyen tetőkre telepíteni, közülük is a jó ellenálló vagy díszítő értékű fajtákat. A telepítés technikája három módszerrel is megoldható:

  • AG varjúháj nyesedék kiszórása , mely 4-8 eltérő fajta 2-8 cm hosszú növénydarabokból áll. Ajánlott kijuttatási  mennyiség 200-250 g/m2, őszi telepítés esetén nem szükséges utógondozás, tavaszi kijuttatásnál az azt követő nyári száraz periódusokban vízpótlás szükséges. 

  • előnevelt AG varjúhájszőnyeg terítése, mely 4-8 eltérő fajtából összeállított vegetációs szőnyeg vékony hordozó paplannal. Azonnali növényfedést ad, de utógondozása szükséges az első 2-3 vegetációs ciklusban.

  • cserepes ültetés min. 25 db/m2 egyedszámmal (max. 7x7 cserépmérettel), olyan helyeken, ahol kiültetést követően tervezett megjelenési mintázatot szeretnénk láttatni és van kapacitás rendszeres karbantartásra, ápolásra az első 2-3 vegetációs ciklusban.

Kérje felmérésünket és ajánlatunkat a tervezendő zöldtetőjére!

bottom of page